Yüce dinimizin direği namaz, günahlarımızdan kurtulmak için en büyük ibadettir. Namazları doğru ve huşu içinde kılmalıyız
Peygamberimiz (s.a.v.), miraca çıktığı gece namaz emrini almıştır.
En yüce mekânda, en yüce ibadet emrini alan Hz. Peygamber sahabesine beş vakit namazın nasıl kılınacağını bütün ayrıntılarıyla anlatmıştır.
Uzunca namaz kılan bir genci gören Hz. Abdullah bin Ömer bu gence gıpta eder ve dudaklarından şu sözler dökülür. "ben Hz. Peygamber'den (s.a.v.) şöyle şöyle duydum" diyerek şu hadisi nakleder. "Kul namaz için ayaklandığında günahları getirilip başı ve omuzlarına konulur. Her rükû ve secde edişinde günahları omuzlarından dökülür." Elbette namaz temizlenmek için iyi bir fırsattır.
Namaz en önemli ibadet sayılmıştır.
Çünkü namaz, hiçbir ibadette olmayan birçok ayrıntıyı bir anda, bir arada bulunduruyor.
Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz;
1- Abdest: Namaz kılmak için abdestli olmanız gerekir.
2- Kabe – Kıble: Namaz kılmak için Kabe'ye yönelmeniz şart.
3- Kur'an-ı Kerim: Namaz kılmak için Kur'an-ı Kerim'den birşeyler okumanız gerekir.
4- Örtünme: Namaz kılabilmek için setr-i avret dediğimiz vücudun belli yerlerini örtmek gerekir. Bu kadın ve erkek için farklıdır. Kadın için yüz, eller ve ayaklar hariç tüm vücut, erkekler için ise diz kapağı ile göbek arasıdır.
5- Secde: İki rekatlık bir namazda dört kere secde edersiniz.
Bir mümin için secde büyük bir ibadettir. Çünkü kulun Yüce Allah'a en yakın olduğu an secdedeki anıdır. Orada bütün perdeler aralanır. Kul Rabbi ile başbaşa kalır. Hadiste şöyle buyrulur;
"Allah secde yerini ateşe haram kılmıştır."
6- Oruç: Namaz dolaylı olarak içinde minyatür bir oruç ibadetini de barındırır. Çünkü kişi namaz esnasında Bir şey yiyip içemez. Sanki bir tür – bir an için – oruç tutar. Daha doğrusu ona orucu hatırlatır bu hal.
7- Tefekkür hali: Namazda kalbi Yüce Allah'tan gayrisinden uzak tutmak lazım. Kalbi gayriden boşaltıp, sahibine tertemiz bırakmak lazım. Kişi bu hali namazda yaşar.
8- Huzurda olma hali:
Namazda kişi Rabbin huzurundadır.
Huzura kabul edilmiştir.
Derdini açar Rabbi'ne. Halini arzeder. Sıkıntısını dile getirir.
Çünkü en yüce olan büyük zat lutfetmiş ve onu huzuruna almıştır.
Namazla ilgili bir hatırasını Ebu Zerr (r.a.) El-Gıfari anlatıyor.
Şöyle diyor:
"Hz Peygamber (s.a.v.) bir güz mevsiminde dışarı çıkmıştı.
Ağaçlardan yapraklar dökülüyordu.
Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki; 'Ey Ebu Zerr! Şüphesiz ki müslüman bir kul sırf Allah rızası için (ihlasla) namaz kılarsa, onun bütün günahları şu yaprakların ağaçtan döküldüğü gibi dökülür.'" İhlasla kılınan namaz küçük günahları böyle affettirir, böyle döker. Âlimler der ki, affettirilen günahlar küçük günahlardır, büyük günahlar için ise mutlaka tevbe ile Yüce Allah'a yönelmek lazımdır.
***
BİR DUA
Hz. İsa'nın duası
Ey Allah'ım! Ben istemediğimi uzaklaştırmaya, umduğum faydayı elde etmeye muktedir olmadığım bir vaziyette sabahlamış bulunuyorum. Kuvvet ve kudret ise senin elindedir. Ben amelimin sorumlusu olarak sabahlamış bulunuyorum.
Bu bakımdan benden daha fakir bir kimse yoktur.
Ey Allah'ım! Düşmanımı sevindirecek şekilde beni gülünç duruma düşürme.
Dostumu benim felaketimle üzme. Musibetimi dinimde tahakkuk ettirme.
Dünyayı bana en büyük hedef olarak kılma.
Ey Hayy ve Kayyum olan Allah! Bana merhamet etmeyeni bana musallat kılma!
***
BİR AYET
Rabbi miz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş mümin kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Rabbimiz! Muhakkak ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin. (Haşr 59/10)
***
BİR HADİS
"Rabbi miz her gece, gecenin son üçte biri kaldığında en alt semaya inip: "Hani bana dua eden kimse? Onun duasını kabul edeyim! Hani benden istek dileyen? Onun istediğini vereyim! Hani benden bağışlanma dileyen? Onu bağışlayayım!" buyurur." (Buhari, Teheccüd 14)
***
BİR ESMA
Es-Semi: Her şeyi işiten duaları kabul eden.
***
BİR SÜNNET
Yemeğe tuz ile başlamak. (Tuz dişlere kayganlık sağladığı için yemeklerin yapışması önlenmiş olur ve temizleme kolaylığı oluşur.)
***
SORU - CEVAP
Namaz kılarken kaç rekât kıldığımı unutuyorum. Ne yapmalıyım?
Bu durumda aklınızdaki en az olanı asas alarak erkânı tamamlayınız. Sonra sehiv secdesi ile o eksik olanı tamamlarsınız.
Ölen kişi adına yapılan hayırların sevabı nedir?
Kişi imanlı bir mümin ise o kişi adına sonradan gelenlerin özellikle evlatlarının yaptığı sevaplar ulaşır. Mutlaka sevaplardan Allah onları haberdar eder. Ne tür hayırlar ona ulaşır derseniz; maddi bütün sevapların karşılığı ona gider. Çünkü fakire, yetime, müşkül olana veya aldığı maaşı yetmeyen birine yardım edince o da dua ediyor.
Babam öldü. Eniştem babanın bana 30 yıl önce borcu vardı diyor. Ne yapmamız lazım?
Babanız bu konuda birşey söylemediyse, böyle bir borca ait şahitler yoksa borçtan sorumlu olmazsınız. Şahitlerin varlığı da yetmez. Bu hususlarda neler yapıldığını ve olayın bütün gelişmelerini bilmeleri gerekir. Bu halde de babanızın mirasından ödemeyi yaparsınız.